acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Flora Danica i sitt rette element

Det berømte serviset er nå på Utstein

7. juni 2019 åpnet utstillingen som bekrefter at fire av plantene som vokser på Utstein kloster, er illustrert på en av verdens dyreste middagsserviser.
I samarbeid med Stavanger kunstmuseum arrangerte Utstein kloster et seminar hvor vi fokuserte på plantelivet i kunst og kulturhistorie. Etter seminaret ble utstillingen åpnet, til glede for seminarets deltakere. Peter Wagner, lektor emeritus på Det Kongelige Biblioteket i København, er en av verdens fremste eksperter på Flora Danicas historie, et verk med håndfargede kobberplater om danske og norske planter, som ble begynt i 1761. Wagner var til stede både som foreleser og ved åpning av utstillingen. Jim Endersby og Anne-Cathrine Scheen presenterte også forelesninger på seminaret.


Et av museets verter, Trond Bø, har i mange år hatt en drøm om å lage en utstilling om Flora Danica på Utstein kloster. Og nå har det skjedd! Serviset er på lån fra Royal Copenhagen. Besøkende kan betrakte serviset og andre detaljer i utstillingen. - Det er en spennende historie om forbindelsen mellom Utstein kloster og Flora Danica.
Bø var klar over at fire planter fra Utstein var inkludert i Flora Danica-middagsserviset. De er Ålegress, Fagerperikum, Kystbergknapp og Vestlandsvikke.

I 1758 reiste den kongelige danske botanikeren Georg Christian Oder og hans illustratør til klostergården for å studere det lokale plantelivet og sende inn en rapport om den innovative måten gården ble forvaltet på.
- Tenk bare at i 1758 at dansk botaniker sendte en rapport til kongen i København om forholdene her, om hvor avansert klosterets gårdsdrift var, og hvordan planter ble dyrket. Han var veldig imponert. Det er fantastisk!
Nå kan besøkende bli fristet av historien og utstillingen på Utstein kloster i månedene som kommer.