Flora Danica og Utstein kloster

Planteverket og serviset

I 2019 åpnet utstillingen som bekrefter at fire av plantene som vokser på Utstein kloster, er illustrert på en av verdens dyreste middagsserviser.
Utgangspunktet for serviset er planteverket "Flora Danica" med håndfargede skisser av danske og norske planter, som ble begynt i 1761.

Et av museets verter, Trond Bø, har i mange år hatt en drøm om å lage en utstilling om Flora Danica på Utstein kloster. Serviset er på lån fra Royal Copenhagen. Besøkende kan betrakte serviset og andre detaljer i utstillingen. - Det er en spennende historie om forbindelsen mellom Utstein kloster og Flora Danica.
Bø var klar over at fire planter fra Utstein var inkludert i Flora Danica-middagsserviset. De er Ålegress, Fagerperikum, Kystbergknapp og Vestlandsvikke.

I 1758 reiste den kongelige danske botanikeren Georg Christian Oder og hans illustratør til klostergården for å studere det lokale plantelivet og sende inn en rapport om den innovative måten gården ble forvaltet på.
- Tenk at i 1758 ble det sendt en rapport til kongen i København om forholdene her, om hvor avansert klosterets gårdsdrift var, og hvordan planter ble dyrket. Oder var veldig imponert. Det er fantastisk!
Nå kan besøkende bli fristet av historien og utstillingen på Utstein kloster.