acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Flora Danica hører til på Utstein

Ærverdige “Flora Danica” har fått sin plass i utstilling på Utstein kloster.

7. juni åpnet utstillingen som bekrefter at fire av plantene som vokser ved Utstein kloster har fått plass på et av verdens dyreste servise.

I godt samarbeid med Stavanger kunstmuseum arrangerte Utstein kloster et seminar hvor vi fokuserte på flora i kunst og kulturhistorie. Etter seminaret ble utstillingen åpnet, til begeistring til deltakere på seminaret. Peter Wagner, lektor emeritus fra Det Kongelige Bibliotek i København, er en av verdens fremste eksperter på historien om Flora Danica, et bokverk med håndkolorerte kobberstikk av Danmark-Norges viltvoksende flora, påbegynt i 1761. Han var også til stede som foredragsholder og under åpningen av utstillingen. Jim Endersby og Anne- Cathrine Scheen var også foredragsholdere på seminaret. flora-d-servise-7.jpg#asset:8815

Museumsvert Trond Bø har lenge hatt hatt en drøm om å få til kunstutstilling om Flora Danica på Utstein Kloster. Nå har det blitt til virkelighet. Serviset er på utlån fra Royal Copenhagen. I montre kan publikum studere nærmere serviset og andre detaljer.

- Det er en genuin historie og sammenheng mellom Utstein og Flora Danica.

Bø kjente godt til at fire planter fra Utstein kom med I serviset Flora Danica. Plantene er ålegress, fagerperikum, kystbergknapp og vestlandsvikke. I 1758 dro den kongelige danske botanikeren Georg Christian Oder og hans illustratør til klostergården for å studere det lokale plantelivet og avlegge rapport om den innovative gårdsdriften.

- Tenk at den danske botanikeren I 1758 sendte en rapport til kongen i København om hvordan det sto til her, hvor langt framme Klostergården var i landbruket, hvordan man dyrket. Han var veldig imponert. Det er fantastisk!

Nå kan historien og utstillingen friste publikummere på Utstein kloster framover.